dinsdag 18 oktober 2016

Renovatie oude boerderij in Hongarije (7)

Het huis aan de binnenkant bekeken, plannen renovatie binnenkant.

Nu we de plannen voor het renoveren van de buitenzijde zo een beetje rond hebben, gaan we ons nu richten op de binnenkant, daar moet ook nog een hoop gebeuren.

Het huis heeft een typische Hongaarse indeling, dat is anders dan we in Nederland gewend zijn, dat maakt ons niet uit we willen het zo laten.
De indeling is Voorruimte twee deuren linkerdeur gaat naar de keuken via de keuken naar de voorraad kast, rechter deur gaat naar de woonkamer, via de woonkamer ga je naar de slaapkamer.

De indeling van het huis blijft hetzelfde alleen de voorraadkast word omgebouwd naar badkamer ca. 3,50 mtr. x 90 cm, de rest van het huis blijft hetzelfde.

Toen we het huis zijn gaan bekijken stond er nog veel spullen in van de burgemeester/dorp waardoor we niet alles goed hebben kunnen zien, aan de buitengevel waren er geen vreemde dingen te zien.




We zijn het huis van binnen gaan bekijken de keuken ruimte ziet er nog redelijk uit, er moet wel het een en het ander opgeknapt worden, en er moet een nieuw keukenblok in komen ,de wanden en het plafond moeten opgeknapt worden, de tegelvloer ziet er nog redelijk goed uit, ik denk als we de vloer een schoonmaakbeurt geven dat het als voldoende is.

Achter de keuken is nog een ruimte die waarschijnlijk gediend heeft als voorraadkast, deze ruimte gaan we ombouwen tot badkamer, dat is nog een flinke klus, de vloer moet er nog ingemaakt worden, het lijkt of er geen vloer in de voorraadkamer ligt of het moet onder een laag zand/leem liggen.

De voorruimte/hal moet het plafond opnieuw gestuukt  worden, ik wil het eerst zelf proberen lukt het niet dan wil ik het laten doen, de wanden zien er niet heel erg slecht uit alleen een paar kleine scheurtjes in de stuclaag, dat kan ik zelf wel.



De woonkamer ziet er een stuk minder goed uit dan wij dachten, de woonkamer zal totaal gerenoveerd moeten worden, de lemen binnenwand is door vocht aangetast en zal gerepareerd moeten worden, de deur naar de slaapkamer is een gedeelte van de muur weg ongeveer 30 cm dit zal gerepareerd moeten worden, ook moet er een nieuwe houtkachel komen, deze zit er niet in het afvoerkanaal zit er wel.

We moeten kijken of we in november (2016) een nieuwe houtkachel kunnen kopen zodat we het vocht uit de wanden kunnen stoken, het kan zijn dat we pas in april(2017) een nieuwe houtkachel gaan kopen het hangt een beetje van de financiƫn af, in april willen we twee weken naar Somodor gaan, dan kunnen we langer stoken om de vocht uit de muren te krijgen.

De slaapkamer daar schrokken we toch even van de complete muur aan de achterkant is verzakt doordat er vocht in de lemen muur is gekomen, het plafond word ondersteund door balken, dit viel wel even tegen, we hadden er zeker wel rekening mee gehouden dat we onvoorziene dingen tegen komen, aan de buitenmuur konden we niets zien we gaan daar in november(2016) eerst even goed naar kijken of de achtergevel nog waterpas staat.
We gaan zelf deze muur proberen te repareren, lukt dat niet dan moeten we het laten doen.

Het huis heeft minimaal 4 jaar leeg gestaan en dat is niet goed voor de constructie en conditie van het huis.

In april(2017)willen we twee weken naar Hongarije gaan waarvan de eerste week in Zalakaros en de tweede week in Somodor, we hopen nog een vouwcaravan of een caravan te vinden zodat we in ieder geval een slaapplek hebben.

De tweede week willen we een start gaan maken met de renovatie en tijdelijke voorzieningen van het woongedeelte, de keuken, woonkamer, slaapkamer.

Paul en Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten