woensdag 21 september 2016

Renovatie oude boerderij in Hongarije (1)

 Vonden we ons droomhuis?


In juni 2016 zijn we weer eens verschillende makelaars websites die huizen te koop aanbieden in Hongarije gaan bekijken.

We komen een advertentie tegen van een huisje van 60M2 en een stuk grond van ca 1400M2
voor de ongelofelijke prijs van nog geen 2000 Euro ons hart ging ineens tekeer zal het dan toch nog mogelijk zijn om onze Hongaarse droom te verwezenlijken, we hebben gelezen dat dit huisje gerenoveerd moest worden, dat vonden we geen probleem, wij de makelaar gebeld (was een Nederlandse makelaar) en een afspraak proberen te maken, helaas was het huisje al verkocht.

Zo jammer, maar het Hongaarse virus was nu bij ons uitgebroken.

We zijn verder gaan zoeken op de verschillende sites of er nog meer goedkope opknaphuizen te koop waren in Hongarije en dat bleek zo te zijn we vonden nog vier opknaphuizen die te koop staan we hebben de betreffende makelaar gemaild, helaas waren drie van de vier huizen reeds verkocht.

De oude boerderij van 90 M2 met een stuk grond van ongeveer 2600 M2 was nog niet verkocht.
We hebben de foto's van de boerderij op de site bekeken.
De oude boerderij kunnen we vinden via streetview, gelukkig de oude boerderij bestaat echt.




We hebben meteen een afspraak gemaakt voor bezichtiging.
 Op 20 augustus 2016 zijn we richting Somodor in Hongarije gereden, om 16:00 uur hadden we afgesproken in Somodor met de makelaar.

We waren er al eerder en hebben de oude boerderij bekeken.
Om kwart over vier kwam de makelaar(Advocaat) we hebben de boerderij van buiten bekeken, er moest heel veel aan opgeknapt worden, dat wisten we.

We kregen terloops nog te horen dat het land niet ca. 2600 M2 maar 3600 M2 groot was.

Toen we het huis van binnen wilde bekijken ging dat niet de deur zat op slot, goede raad is duur, de makelaar ging bij de mensen in het dorp informeren of de mensen wisten waar de sleutel was, het schijnt gebruikelijk te zijn dat de sleutel door de buren bewaard word.

Het blijkt dat de bewoner van de boerderij overleden is en de sleutel in het gemeentehuis was, het blijkt dat het gemeentehuis gesloten was in verband met een Hongaarse feestdag, we hadden het kunnen weten het was 20 Augustus.

Uiteindelijk hebben we de boerderij toch nog van binnen kunnen zien.

We zijn allebei verlieft op de boerderij geworden ondanks dat de boerderij gerenoveerd moest worden en het meer gaat kosten.
We nemen dat voor lief, er ligt genoeg bouwmateriaal baksteen, leem, metselzand om in ieder geval een begin met de renovatie te maken.

We besluiten de boerderij te kopen, de makelaar zal in overleg met onze bemiddelaar contact opnemen met de burgemeester om de koop te regelen.

Nadat we afscheid hebben genomen met de mededeling dat we contact zouden houden.

We zijn blij naar Nederland gegaan, via Zalakaros, om daar eerst uit eten te gaan om te vieren dat onze Hongaarse droom uitgekomen is.

Zondagmiddag waren we weer terug in Den Haag met een blij gevoel.

Paul en Jolanda

1 opmerking:

  1. Wij hebben net hetzelfde mee gemaakt, na jaren vakantie vieren te Keszthely aan het Balatonmeer, brak bij ons ook het virus uit, en zijn beland in Tiszakecske we vonden er een boerderij die ook vernieuwd moet worden maar wel deels bewoonbaar was, we zijn er ook onmiddelijk ingetrokken , de eerste maanden met caravan naast de woning, en zijn nu drie en een half jaar verder, onze droom is dus werkelijkheid geworden, en geen seconde spijt van.
    Gilbert en Anita

    BeantwoordenVerwijderen